Asiakirjojen tutkiminen Kansallisarkiston tutkijasaleissa tai digitaalisesti verkossa.
Asiakirjojen kaukolainaaminen ja asiakirjojen muu kuin omatoiminen jäljentäminen ovat maksullisia. Niistä peritään Kansallisarkiston hinnaston mukainen maksu. Hinnasto löydät Kansallisarkiston verkkosivuilta.
Toimi näin
Tilaa haluamasi asiakirjat etukäteen kotikoneeltasi Astia-verkkopalvelussa tai paikan päällä tutkijasalissa. Voit käyttää julkisia digitoituja asiakirjoja kotikoneellasi Astia-verkkopalvelussa. Tilaamasi asiakirjat voidaan myös toimittaa sinulle tutkijasaliin.
Henkilökuntamme neuvoo sinua aineistojen etsimisessä ja tilausten tekemisessä.
Yhteystiedot ja tutkijasalien aukioloajat sekä asiakirjojen toimitusajat löydät Kansallisarkiston kotisivulta.
Kenelle ja millä ehdoin
Suurin osa Kansallisarkistossa säilytettävistä asiakirjoista on julkisia. Osaan asiakirjoista liittyy kuitenkin julkisuus- tai henkilötietolain mukaisia käyttörajoituksia ja niiden käyttö edellyttää käyttöluvan hakemista. Myös yksityisarkistot saattavat olla käyttörajoitettuja, joko luovutussopimuksen tai lainsäädännön perusteella. Käyttö- tai näyttörajoitettuja digitoituja asiakirjoja voit käyttää Kansallisarkiston sisäverkossa tutkijasaleissa.
Astia-verkkopalvelussa voit hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon sekä tehdä maksullisia tietopyyntö- ja jäljennetilauksia. Tämä edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.
Digitoituja tai mikrofilmattuja asiakirjoja ei pääsääntöisesti anneta käyttöön analogisina. Joidenkin asiakirjojen huono kunto saattaa rajoittaa niiden käyttöä.
Kansallisarkisto
Kansallisarkisto
Yhteystiedot
Astia, Kansallisarkiston asiointipalvelu
Astian avulla voit hakea Kansallisarkistossa säilytettäviä aineistoja ja tilata aineistoja käytettäviksi Kansallisarkiston tutkijasaleissa sekä kaukolainaksi Kansallisarkiston toimipaikkoihin. Voit käyttää julkisia digitoituja aineistoja, hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon sekä tehdä yksittäisiin asiakirjoihin kohdistuvia tietopyyntöjä, esimerkiksi kantakorteista, perukirjoista jne. Lisäksi voit seurata omia tilauksiasi, käyttölupia ja tekemiäsi tietopyyntöjä.
Chat
Kotisivujen chat-palvelussa Kansallisarkiston asiantuntijat vastaavat verkkopalveluiden tai digitaalisten aineistojen käyttöön liittyviin kysymyksiin.
Chat-palveluun pääsee Kansallisarkiston kotisivujen oikeassa alareunassa leijuvasta chat-painikkeesta. Chat-kuvake on vihreä kupla, jonka sisällä on kysymysmerkki ja chat-teksti.
Palautelomake
Anna palautetta Kansallisarkiston kotisivuista, Astia-verkkopalvelusta, Arkistojen portista tai tutkimustietokannoista. Palautelomake löytyy Kansallisarkiston eri sivustojen yläreunasta Palaute-tekstin takaa.
Lomake välittää tiedon siitä, millä sivulla (www-osoite) asiakas on klikannut lomakkeen auki. Tämä voi auttaa ongelman selvittämisessä, jos esimerkiksi digitoitu aineisto ei näy oikein.
Kun valitsee lomakkeella palautetta koskevan palvelun ja palautteen aiheen, palaute ohjautuu asiaa parhaiten tuntevien asiantuntijoiden käsiteltäväksi. Palautetta voi antaa nimettömänä tai yhteystiedoillasi varustettuna, jolloin saat sähköpostitse tietoa palautteesi käsittelyprosessista.
Kansallisarkiston puhelinvaihde
Kansallisarkiston puhelinvaihde ohjaa sinut keskustelemaan palvelusta vastaavan henkilön kanssa.
+358 29 533 7000
Tutkijasalien yhteinen palvelunumero
Puhelimessa tutkijasalin henkilökunta vastaa asiakkaiden aineistoihin ja tutkijasaliasiointiin liittyviin kysymyksiin. Yhteisen palvelun avulla voimme tarjota neuvontaa asiakkaillemme myös niinä päivinä, kun toimipaikan tutkijasali ei ole avoinna tai kun tutkijasalissa on itsepalvelupäivä.
Suositeltavaa on tilata haluamasi asiakirjat etukäteen Astia-verkkopalvelussamme, jotta ne ovat valmiina, kun saavut tutkijasaliin. Tilauksia ei oteta vastaan puhelimitse. Puhelimessa emme ota vastaan myöskään tietopyyntötilauksia.
+358 29 533 7490
Kansallisarkisto Helsinki
Kansallisarkiston päärakennus on avoin kaikille.
Päärakennuksessa käytössäsi ovat maksutta Rauhankadun ja Siltavuoren toimipaikoissa säilytettävät paperiasiakirjat. Paperiasiakirjojen lisäksi käytössäsi ovat kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia tutkijasaleissa ja mikrofilmien lukusalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä. Käytettävissäsi on myös tutkijasalin yhteydessä toimiva kirjasto.
Lähimmät paikallisliikenteen pysäkit ovat Snellmaninkadulla. Lähin metroasema on Kaisaniemessä. Tarkemmat tiedot raitiovaunujen ja bussien linjoista ja aikatauluista löydät paikallisliikenteen sivuilta. Käytössäsi ei ole maksuttomia parkkipaikkoja. Päärakennuksen lähimmät pysäköintipaikat sijaitsevat Rauhankadun ja Snellmaninkadun varrella. Kluuvin parkkitalossa on lisäksi parkkipaikkoja.
Päärakennuksen sisätilat eivät ole esteettömiä. Tutkijatiloissa liikkuminen ilman apua on mahdollista, mutta esimerkiksi näyttely- ja luentotiloihin sekä kahvioon pääsemisessä voit tarvita apua. Liikkumisen apuna on hissi. Opaskoirat ovat sallittuja.
Päärakennuksessa on sekä taukotila että lounasravintola.
Käyntitiedot
00170 Helsinki
Postiosoite
00171 Helsinki
Kansallisarkisto Joensuu
Kansallisarkiston Joensuun toimipaikka on avoin kaikille. Joensuun toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot.
Aineistoja voit tutkia 20-paikkaisessa tutkijasalissa ja 8-paikkaisessa mikrofilmien lukusalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys. Käytössäsi on kirjasto, joka on sijoitettu osaksi avohyllyihin tutkijatiloihin ja osaksi makasiiniin, josta voit tilata teoksia luettavaksi.
Lähimmät paikallis- ja kaukoliikenteen pysäkit ovat Luonnonvarakeskuksen ja yliopiston kohdalla. Jos saavut Lappeenrannan ja Imatran suunnalta, suosittelemme jäämään pois kaupungin keskustassa. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikatauluista löydät paikallisliikenteen sivuilta.
Toimipaikan läheisyydessä on hyvin rajoitetusti pysäköintipaikkoja. Joensuun yliopiston kirjaston paikoitusalue noin 50 metrin päässä arkistosta. Kampusalueen pysäköinti on maksullista syyskuusta toukokuuhun ma–pe klo 7–16. Muina aikoina pysäköinti yliopiston alueella on maksutonta. Pysäköintimaksut eivät koske huolto- ja invapysäköintiä.
Liikuntarajoitteiset pääsevät sisään toimipisteen pääsisäänkäynnistä. Soittamalla ovikelloa henkilökunta tulee tarvittaessa avaamaan ulko-ovet täyteen leveyteensä. Saapumisesta sinun ei tarvitse ilmoittaa etukäteen. Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä. Käytössäsi olevat asiakaspalvelutilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Toimipaikassa on omat WC-tilat liikuntarajoitteisille. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
80101 Joensuu
Postiosoite
80101 Joensuu
Kansallisarkisto Jyväskylä
Kansallisarkiston Jyväskylän toimipaikka on avoin kaikille. Jyväskylän toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia 29-paikkaisessa tutkijasalissa ja 20-paikkaisessa mikrofilmien lukusalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys. Käsikirjastossa on paikallishistoriaan, Keski-Suomeen sekä sukututkimukseen liittyvää kirjallisuutta. Uusimmat historiantutkimukseen ja sukututkimukseen liittyvät aikakausjulkaisut ovat luettavissa asiakkaiden kahvipisteessä.
Lähimmät paikallisliikenteen bussipysäkit ovat Pitkäkadun ja Voionmaankadun risteyksessä. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikatauluista löydät Jyväskylän paikallisliikenteen sivuilta. Toimipaikan vieressä on pysäköintialue. Pysäköintiä varten tulee hakea pysäköintilupa tutkijapalvelusta. Aikarajoitteisia parkkipaikkoja löytyy myös Pitkäkadun varrelta.
Liikuntarajoitteiset pääsevät sisään toimipaikkaan pääsisäänkäynnin kautta. Saapumisesta suositellaan ilmoittamaan etukäteen, jotta ovien avaamisessa voidaan auttaa. Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä. Inva-WC löytyy aulasta. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
40101 JyvÄskylÄ
Postiosoite
40101 JyvÄskylÄ
Kansallisarkisto Mikkeli
Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikka on avoin kaikille. Mikkelin toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia 14-paikkaisessa tutkijasalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys.
Mikkelin toimipaikassa käytössäsi on myös luovutetun alueen luterilaisten ja ortodoksisten seurakuntien kirkonkirjoja, joista toimipaikassa annetaan virkatodistuksia ja sukuselvityksiä. Kirjasto on sijoitettu osaksi avohyllyihin tutkijatiloihin, osaksi varastoon, josta teoksia voi tilata luettavaksi.
Paikallisliikenteen bussit eivät kulje arkiston ohi. Linja-autoasema sijaitsee kävelymatkan päässä. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikatauluista löydät paikallisliikenteen sivuilta.
Toimipaikan takapihalla on pysäköintipaikkoja. Paikkoja on lisäksi Pirttiniemenkadun varrella sekä läheisen uimahallin pihalla.
Liikuntarajoitteiset pääsevät toimipaikkaan henkilökunnan sisäänkäynnistä, jossa on liuska. Henkilökunnan sisäänkäynti sijaitsee pääsisäänkäynnin läheisyydessä. Saapumisesta pyydetään ilmoittamaan paikan päällä tai etukäteen, jolloin henkilökunta tulee avustamaan oven avaamisessa.
Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä ja tutkijatiloihin pääsee porrashissillä. Inva-WC:t löytyvät tutkijatilojen aulasta. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
50101 Mikkeli
Postiosoite
50101 Mikkeli
Kansallisarkisto Oulu
Kansallisarkiston Oulun toimipaikka on avoin kaikille. Oulun toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia 32-paikkaisessa tutkijasalissa ja 15-paikkaisessa mikrofilmien lukusalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys. Käytettävissäsi on myös käsikirjasto.
Oulun toimipaikka sijaitsee kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemilta. Lähimmät paikallis- ja seutuliikenteen pysäkit ovat Saaristonkadulla ja Rautatienkadulla. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikatauluista löytyvät Oulun joukkoliikenteen sivulta. Käytössäsi on maksuttomia pysäköintipaikkoja sekä pyörätelineitä maakunta-arkiston sisäpihalla, jonne on käynti Lyötynkadulta.
Liikuntarajoitteisille on sisäpihan puolella luiskalla varustettu sisäänkäynti. Sisäänkäynnin ovipuhelimella voit pyytää oven avaamista.
Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä. Asiakaspalvelutilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa ja muihin kerroksiin kuljettaessa voi käyttää hissiä. Inva-WC löytyy asiakastiloista. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
90100 Oulu
Kansallisarkisto Turku
Kansallisarkiston Turun toimipaikka on avoin kaikille. Turun toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia 26-paikkaisessa tutkijasalissa ja 12-paikkaisessa mikrofilmien lukusalissa. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys. Käytettävissäsi on myös laaja historiapainotteinen käsikirjasto.
Lähimmät paikallisliikenteen bussipysäkit ovat Aninkaistenkadulla. Linja-autoasema sijaitsee noin sadan metrin päässä. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikatauluista löydät paikallisliikenteen sivuilta. Käytössäsi on parkkipaikka, joka sijaitsee Tuureporinkadun ja Arkistopolun kulmassa. Parkkialue on suljettu puomilla, mutta puomin koodin saat asiakaspalvelusta.
Liikuntarajoitteiset pääsevät sisään toimipisteeseen takapihan lastauslaiturin kautta. Ilmoitathan saapumisestasi etukäteen sisäänpääsyn nopeuttamiseksi.
Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä ja liikkumista helpottaa hissi. Inva-WC on sisääntuloaulassa. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
20101 Turku
Lisätietoja: Sisäänkäynti Sibeliuksenkadun puolella.
Postiosoite
20101 Turku
Kansallisarkisto Vaasa
Kansallisarkiston Vaasan toimipaikka on avoin kaikille. Toimipaikassa käytössäsi ovat maksutta toimipaikassa säilytettävät paperiasiakirjat sekä kaikki digitaaliset tai mikrofilmatut aineistot. Aineistoja voit tutkia 12-paikkaisessa tutkijasalissa, mikrofilmilukuhuoneissa käytössäsi on 14 lukupaikkaa/laitetta. Digitaalisia asiakirjoja voit tutkia asiakaspäätteiltä, joissa on internet-yhteys. Käytettävissäsi on myös historia-alan kirjallisuutta sekä arkistoalaan ja paikallishistoriaan liittyviä lehtiä.
Aineistotilaukset on tehtävä ensisijaisesti asiointipalvelu Astian kautta.
Juna- ja linja-autoasemat ovat toimipaikan välittömässä läheisyydessä, toisella puolella niin sanottua Maasiltaa. Tarkemmat tiedot bussien linjoista ja aikataulusta löydät paikallisliikenteen sivuilta ja seutuliikenteen sivuilta. Lähimmät käytössäsi olevat parkkipaikat löydät Varastokadulta puolelta Opistotalon pihalta. Myös toimipaikkaa vastapäätä on pysäköintitilaa vanhan linja-autoaseman pihalla.
Liikuntarajoitteiset pääsevät sisään Vaasa-opiston A-rapun tilojen kautta. Sisäänkäynnillä on pyörätuoliluiska. Ilmoitathan saapumisestasi etukäteen.
Toimipaikan sisätilat ovat esteettömiä. Opistotalon kahvilaan pääsee Vaasa-opiston tilojen kautta. Inva-WC:t löytyvät toimipaikan aulasta. Opaskoirat ovat sallittuja.
Käyntitiedot
65101 Vaasa
Postiosoite
65101 Vaasa
029 533 7490
Saamelaisarkisto
Kansallisarkistoon kuuluva Saamelaisarkisto palvelee sinua, olit sitten tutkija tai kansalainen. Käytössäsi ovat Saamelaisarkistoon sijoitetut analogiset asiakirjat sekä asiakaspäätteellä kaikki digitaalisiksi muunnetut Kansallisarkiston aineistot.
Arkistossa säilytetään saamentutkimukselle merkittävien yksityishenkilöiden, sukujen, yhdistysten, säätiöiden ja yritysten arkistoja. Sen lisäksi saamelaisviranomaiset siirtävät pysyvästi säilytettävät paperiasiakirjansa Saamelaisarkistoon.
Käyntitiedot
99870 Inari
Lisätietoja: Sajos
Arkistojen Portti
Arkistojen Portti on eri arkistojen yhdessä kehittämä ja ylläpitämä verkkopalvelu, jonka avulla saat neuvoja ja vinkkejä paperimuotoisten sekä digitaalisten aineistojen käytöstä. Sisältöä kehitetään ajan mittaan siten, että se auttaa yhä useampien aineistoryhmien käytössä. Arkistojen Portti sisältää vain vähän asiakirjoja, mutta opastaa miten niiden jäljille pääsee arkistoluetteloiden avulla tai miten ne löytyvät Kansallisarkiston muista verkkopalveluista, jotka sisältävät itse aineistoja.
Voit tarkastella Arkistojen Portin sisältöä valintasi mukaan kolmella tavalla. Voit hankkia tietoa yksittäisiä henkilöitä tai henkilöryhmää koskevista asiakirjalähteistä tai voit saada tietoa eri aineistokokonaisuuksista joko aakkosellisena listana tai teemoittain. Arkistojen Portti on maksutta kaikkien sellaisten arkistojen käytettävissä, joilla on tutkijoiden saatavilla olevia aineistoja ja jotka sitoutuvat sisällöntuotannossa Arkistojen Portin rakenteen noudattamiseen. Mikäli haluat lisätietoja oman organisaatiosi liittämisestä Arkistojen Porttiin, ota yhteyttä Kansallisarkiston kirjaamoon. Arkistojen Portin kirjautumisikkuna on tarkoitettu vain sisältöä päivittävän henkilökunnan käyttöön. Kaikki sisältö on vapaasti kaikkien käyttäjien nähtävissä ilman rekisteröitymistä tai kirjautumista.
Diplomatarium Fennicum
Diplomatarium Fennicum pyrkii kokoamaan yhteen kaikki keskiaikaista Suomea tai suomalaisia koskevat asiakirjalähteet. Tietokannassa voit tutkia ja etsiä aineistoja rekiteröitymättä. Kaikkiaan tietokanta sisältää yli 6700 asiakirjaa tai tekstikatkelmaa, ja niihin liittyen yli 23 000 viitettä sekä arkistoaineistoon että verkko- ja painettuun aineistoon, kuten lähdejulkaisuihin.
Europeana Heraldica
Heraldinen tietokanta sisältää aineistoa yhteensä 8000 vaakunan ja heraldisen sinetin verran. Muita, ei-heraldisiksi laskettavia, sinettejä tietokannassa on noin 500 kappaletta. Erilaisia vaakunoiden ilmentymiä palvelusta löytyy noin 5600 kappaletta.
Finna
Finnan avulla voit hakea ja tutkia Kansallisarkiston aineistoja, jotka ovat hakujärjestelmän piirissä.
Karjala-tietokanta
Karjala-tietokanta on luovutetun Karjalan sekä Petsamon alueen kirkonarkistoihin perustuva tietokanta, joka sisältää noilla alueilla asuneiden väestörekisteritietoja 1680-luvulta 1950-luvun alkuun saakka.
Karjala-tietokannan on tuottanut Karjala-tietokantasäätiö ja se on siirtynyt Kansallisarkistolle vuonna 2021. Tietokanta sisältää yli 8,5 miljoonaa julkista tietuetta eli sellaisia tietoja, jotka ovat vähintään 100 vuotta vanhoja, tai kuolleiksi tiedettyjen osalta vähintään 50 vuotta vanhoja. Tietokannan käyttörajoitettu osa (n. 3 miljoonaa tietuetta) sisältää tietokannan enintään 100 vuotta vanhat tiedot. Ne ovat saatavilla ns. Katiha Windows -käyttöliittymän kautta Kansallisarkiston tutkijasaleissa. Käyttörajoitettujen tietojen tutkiminen edellyttää käyttöluvan hakemista Kansallisarkistolta.
Kohtalona Neuvostoliitto -tietokanta
Tietokannassa on henkilö- ja karttatietoja suomalaisista Neuvostoliitossa vuosina 1917–1964. Tietoja on kerätty kattavimmin suuren terrorin 1937–1938 uhreista, vuonna 1917 Venäjällä olleista, punapakolaisista, amerikansuomalaisista ja loikkareista.