Mielen hyvinvointi
Kun mieli voi hyvin, arkemme on tasapainossa ja selviydymme myös elämän haasteista. Vaikeudet ovat osa elämää. Pidä siis huolta mielesi hyvinvoinnista päivittäisillä valinnoilla ja hae tukea tarvittaessa.
Mielen hyvinvointi – mitä se tarkoittaa?
Psyykkinen hyvinvointi kattaa useita elämän osa-alueita, jotka yhdessä edistävät hyvinvointia ja elämänlaatua. Yksi näistä on henkinen joustavuus, joka tunnetaan myös nimellä resilienssi ja johon liittyy kyky selviytyä vastoinkäymisistä, sopeutua muutoksiin ja toipua stressaavista tai vaikeista tilanteista. Psyykkinen hyvinvointi perustuu myös kykyyn selviytyä stressistä, säädellä tunteita, tuntea tyytyväisyyttä elämään ja rakentaa myönteisiä ihmissuhteita. Nämä tekijät luovat yhdessä vankan perustan hyvinvoinnille.
Erilaiset elämäntilanteet ja arjen rutiinit, kuten terveellinen ravinto, liikunta ja riittävä uni, vaikuttavat mielen hyvinvointiin merkittävästi. Ympäristö- ja perintötekijöillä on myös vaikutusta. Voit siis kuitenkin itse vaikuttaa mielesi hyvinvointiin monin tavoin.
Mitä sinulle kuuluu?
Välillä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja kysyä itseltään: Miten voin tällä hetkellä? Voit kartoittaa mielesi hyvinvointia itsearviointityökalujen avulla. Ne voivat auttaa sinua tunnistamaan, mikä elämässäsi on jo hyvin ja mitä tarvitset mielenterveytesi vahvistamiseksi. On luonnollista, että välillä koemme alakuloa tai ahdistusta. Joskus selviämme itsenäisesti, mutta toisinaan tarvitsemme tukea.
Muista, että aina ei tarvitse olla vahva. Apua ja tukea on saatavilla – et ole yksin!
Vinkit mielen hyvinvointiin
Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja vahvistaa mielenterveyttään monin eri tavoin. Aloittaminen ja muutoksen tekeminen ei välttämättä ole helppoa, mutta pienikin askel on tärkeä ja vain käyttöön otettu vinkki auttaa. Pääasia on, että aloittaa jostain.
- Pidä perusasiat kunnossa. Panosta uneen, ravintoon ja liikuntaan – ne ovat mielen hyvinvoinnin perusta.
- Opettele stressinhallintaa. Etsi tasapainoa elämän osa-alueiden välillä. Rauhoita mielesi esimerkiksi hengitys- ja mindfulness-harjoituksilla.
- Lähde luontoon. Luonto edistää mielenterveyttä ja hoitaa meitä monin tavoin. Tutustu siis lähiluontoosi.
- Rakenna hyviä ihmissuhteita. Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa tai osallistu sosiaalisiin ryhmiin.
- Ole armollinen itsellesi. Aseta realistisia tavoitteita, harjoita positiivista ajattelua ja kiitollisuutta.

Ohjeita haastaviin elämäntilanteisiin
Elämässä tulee vastaan myös vastoinkäymisiä ja vaikeita elämänvaiheita. Täältä voit lukea lisää siitä, miten käsitellä hankalia elämäntilanteita.
Kun elämäntilanne on stressaava
Stressi on luonnollinen osa elämää, ja ajoittain se voi auttaa meitä suoriutumaan tehtävistä ja saavuttamaan tavoitteita. Kuitenkin pitkittynyt tai voimakas stressi voi kuormittaa mieltä ja kehoa, aiheuttaen fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Stressinhallintataidot ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta ja niitä voi harjoitella. Keinoja tähän on monia.
Kun elämässä on surua
Surun kokemus on jokaiselle yksilöllinen. Kun elämässä menettää jotakin tärkeää, on luonnollista, että siihen liittyy voimakasta surua. Surua voivat aiheuttaa monet asiat, kuten menetys, pettymys, traumaattinen kokemus, vaikeat ihmissuhteet tai yksinäisyys. Suru etenee usein vaiheittain, ja vaikka se voi tuntua raskaalta, siitä voi selvitä. Oman jaksamisen tukeminen ja arjen rutiinien ylläpitäminen ovat tärkeitä, sillä suru kuormittaa sekä kehoa että mieltä.
Kun masennus tai ahdistus valtaa mielen
Kaikki kokevat ajoittain alakuloa, mutta jos se jatkuu pitkään, voi kyse olla masennuksesta. Masennus vaikuttaa sekä mieleen että kehoon ja voi ilmetä monin tavoin, kuten väsymyksenä, keskittymisvaikeuksina, uniongelmina, fyysisinä oireina tai ruokahalun muutoksina. Masennuksen hoitoon auttaa usein psykoterapia, elämäntapamuutokset, mahdollinen lääkitys sekä vertaistuki.
Samoin ahdistus on luonnollinen osa elämää, etenkin stressaavissa tai epävarmoissa tilanteissa. Kuitenkin jos ahdistus muuttuu voimakkaaksi ja alkaa hallita arkea, siitä voi kehittyä mielenterveyshäiriö. Ahdistuksen oireet voivat olla sekä fyysisiä (kuten hikoilu, sykkeen kohoaminen ja pahoinvointi) että psyykkisiä (kuten paniikkikohtaukset ja pelottavat ajatukset). Ahdistusta hoidetaan usein samankaltaisin keinoin kuin masennusta.
Kun parisuhde päättyy
Parisuhteet eivät aina ole helppoja ja eteen saattaa tulla monenlaisia ristiriitatilanteita. Usein tilanteista päästään ylitse avoimella vuorovaikutuksella ja halulla edetä yhdessä. Joskus eroaminen on kuitenkin paras ratkaisu. Parisuhteen päättyminen on aina raskasta ja voi tuoda mukanaan monenlaisia tunteita. Ero on suuri kriisi, erityisesti jos siihen liittyy lapsia tai lemmikkejä. Vaikeasta prosessista huolimatta on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta ja hakea tukea tarvittaessa.
Kun läheinen on väkivaltainen
Lähisuhdeväkivalta ei rajoitu fyysisiin tekoihin, vaan voi olla myös henkistä, seksuaalista tai taloudellista. Kaikissa muodoissaan lähisuhdeväkivalta aiheuttaa kärsimystä, kuten fyysisiä vammoja, eristäytyneisyyttä ja turvattomuutta. Se voi johtaa fyysisiin sairauksiin ja syvään psyykkiseen pahoinvointiin. Lähisuhdeväkivalta on aina väärin. On tärkeää hakea apua – sitä on saatavilla.
Apua ja tukea vaikeuksista selviytymiseen
Elämän haasteiden keskellä voi tuntua, että on täysin yksin. Todellisuudessa moni muu on saattanut kokea samanlaisia tilanteita, ja heidän kanssaan jaettu kokemus voi auttaa.
Vertaistuki on voimakas voimavara. Se voi tarjota ymmärrystä, lohtua ja käytännön neuvoja vaikeina aikoina. Vertaistukea voi saada kasvokkain tai verkon välityksellä, yksilöllisesti tai ryhmässä. Näiden yhteisöjen kautta voit löytää tukea ja huomata, ettet ole yksin.
Omahoito ja itsearviointi
Kartoita elämäntilannettasi anonyymissä kyselyssä.
Arvioi ja seuraa psyykkistä vointiasi Mielenterveystalon eri oirekyselyiden avulla.
Jos haluat vahvistaa mielesi hyvinvointia, voit kokeilla Mielenterveystalon omahoito-ohjelma.
Ikääntymiseen liittyvät elämänmuutokset voivat herättää pelkoja ja epävarmuutta. Tämä ohjelma voi olla tukenasi näissä pohdinnoissa.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelman avulla voit oppia kohtaamaan arjen haasteet tyynesti ja rauhallisesti sekä suhtautumaan itseesi ja ympäristöösi lempeämmin ja sallivammin.
Mielenterveytalon omahoito-ohjelma sopii sinulle, joka on ollut uupunut tai horjut uupumuksen rajamailla.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta saat välineitä lievän ja keskivaikean masennuksen oireiden helpottamiseen.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta saat apua ahdistukseen.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta saat tietoa ja harjoituksia, joiden avulla voitte saada enemmän lämpöä ja iloa parisuhteessanne.
Työstä eron herättämiä kysymyksiä ja lisää henkistä hyvinvointiasi Mielenterveystalon omahoito-ohjelman avulla.
Kartoita huolesi ja tutustu auttaviin videoihin lapsiperheiden enjaksa.fi-sivustolla.
Kartoita huolesi ja tutustu auttaviin videoihin nuorten normaali.fi-sivustolla.
Palvelut
Hakuehdoilla löytyi 95 tulosta
Aaltokoti tarjoaa yhteisöllistä asumista yli 18 vuotiaille mielenterveys- ja päihde kuntoutujille Vaasassa.
Aikuissosiaalityö on täysi-ikäisten kanssa tehtävää suunnitelmallista sosiaalityötä. Voit ottaa yhteyttä, kun tarvitset tukea, ohjausta ja...
Akuuttipsykiatrian osasto on suljettu akuuttipsykiatrinen sekä psykogeriatrinen osasto potilaille, joilla on erilaisia mielenterveysongelmia.
Lågtröskelverksamhet Kamratstöd Aktiviteter som främjar hälsa
Kaupunki tarjoaa asunnottomille ja asunnottomuusuhan alla oleville neuvontaa koskien sekä omia että muiden tahojen tarjoamia...
Psykologin antamaa neuvontaa oppimisvaikeuksiin chatin kautta
Ero lapsiperheessä- työstä saat tukea ja neuvoa erokriisin eri vaiheissa, sekä vanhempana että lapsena.
Erosta Elossa on valtakunnallinen palvelu, joka tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä.
Etsivä nuorisotyö auttaa koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevia nuoria.
Etkö löytänyt etsimääsi? Palveluhaku