Ravitsemus ja suun terveys
Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio ylläpitää terveyttä ja vähentää sairauksien riskiä. Suun terveys on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja terveellisillä ruokavalinnoilla voit ennaltaehkäistä myös hammas- ja suusairauksia.
Terveellisen ruokavalion kulmakivet
Terveellisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla. Yksittäisiä ruoka-aineita merkityksellisempää on ruokavalion kokonaisuus.
Koosta ateriasi lautasmallin mukaan
Kun koostat aterian lautasmallin mukaisesti, saat ravintoaineita sopivassa suhteessa.
- ½ lautasesta: kasviksia.
- ¼ lautasesta: perunaa, täysjyväpastaa tai muuta täysjyväviljaa.
- ¼ lautasesta: proteiininlähde, kuten kalaa, lihaa, munaa tai palkokasveja.
Täydennä ateriaa kasviöljypohjaisella salaatinkastikkeella sekä täysjyväleivällä, jonka päällä on kasviöljypohjaista rasvalevitettä. Ruokajuomaksi suositellaan maitoa, piimää tai kasvijuomaa.
Pidä säännöllinen ateriarytmi
Syöminen 3–4 tunnin välein tukee jaksamista ja auttaa säätelemään nälkää ja kylläisyyttä. Hyvä ateriarytmi sisältää aamupalan, lounaan ja päivällisen sekä 1–2 välipalaa. Säännöllisyys auttaa pitämään annoskoot sopivina ja vähentää napostelua.
Monipuolinen välipala sisältää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, täysjyväviljavalmisteen (esimerkiksi leipä, puuro, mysli) ja proteiininlähteen (esimerkiksi jogurtti, maito tai pähkinät).
Muista kasvikset ja varmista riittävä kuidunsaanti
Kasvikset, hedelmät, marjat ja täysjyvävilja ovat tärkeitä kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Palkokasvit ovat lisäksi hyviä proteiininlähteitä. Nauti päivän aikana kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500-800 grammaa, josta puolet juureksia ja vihanneksia ja loput hedelmiä ja marjoja.
Ota kasvikset, hedelmät ja marjat osaksi jokaista ateriaa.
Suosi runsaskuituisia täysjyväviljavalmisteita (leipä, puuro, murot, mysli, pasta, riisi), joissa kuitua on vähintään 6 g/100 g. Pähkinät ja siemenet ovat hyviä kuidun ja pehmeän rasvan lähteitä.
Huomioi rasvanlaatu
Rasvojen kokonaismäärästä 2/3 tulisi olla pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja, kuten kasviöljyt, pähkinät, siemenet, margariinit, avokado ja kala.
Rasvojen kokonaismäärästä enintään 1/3 saisi olla kovaa rasvaa. Vältä siis kovia, tyydyttyneitä rasvoja, joita on mm. voissa, rasvaisissa maitovalmisteissa, lihavalmisteissa ja leivonnaisissa. Runsas kovan rasvan saanti suurentaa kolesterolipitoisuutta.
Vähennä suolan saantia
Runsas suolansaanti nostaa verenpainetta, kuormittaa munuaisia sekä altistaa osteoporoosille.
- Valitse tuotteita, joissa on vähän suolaa – tunnistat ne sydänmerkistä.
- Käytä ruoanlaitossa mausteita ja yrttejä suolan sijasta.
- Rajoita runsassuolaisten naposteltavien, kuten perunalastujen, popcornin, homejuustojen, makkaran, pekonin ja suolakeksien, käyttöä.
Makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokavalioon muutamassa viikossa.

Ravitsemus eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa
Ravitsemuksen tarpeet voivat vaihdella yksilöllisten ja elämäntilanteeseen liittyvien tekijöiden mukaan. Esimerkiksi painonhallinta, syömisen ongelmat, ikääntyminen tai lapsiperheen ruokailutavat voivat vaatia erityistä huomiota ruokavalion suunnittelussa. Suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta on annettu myös räätälöityjä ruokasuosituksia erilaisille erityisryhmille (muun muassa imeväisikäisille, raskaana oleville ja vegaaneille).
Painonhallintaa ilman tiukkoja dieettejä
Painonhallinta perustuu säännölliseen ateriarytmiin ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon. Vältä tiukkoja dieettejä, sillä niiden ylläpitäminen on hankalaa. Monipuolinen ja joustava syöminen tukee sekä painonhallintaa että kokonaisterveyttä.
Syömisen ja kehonkuvan ongelmat – hae apua ajoissa
Syömisen ja kehonkuvan ongelmia voi kohdata painosta ja iästä riippumatta. Syömisen ja kehonkuvan ongelmat voivat johtaa syömishäiriöihin. Ajoissa haettu apu terveydenhuollosta on tärkeää. Jos syömisen hallinta tai kehonkuva aiheuttaa huolta, käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
Lapsiperheen monipuolinen ruokavalio
Säännöllinen ateriarytmi on terveyttä edistävän syömisen perusta jo lapsuudesta alkaen. Lapsen monipuolinen ruokavalio tukee kasvua ja kehitystä. Lapsen monipuolinen ruokavalio sisältää:
- Kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka aterialla.
- Runsaskuituisia viljatuotteita.
- Proteiinin lähteenä pääaterioilla palkokasveja, kalaa, kohtuullisesti siipikarjaa tai satunnaisesti punaista lihaa.
- Maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä kasvipohjaisia vaihtoehtoja.
- Pehmeän rasvan lähteitä eli margariinia, kasviöljyjä, rasvaista kalaa, pähkinöitä ja siemeniä.
Lapsille suositellaan maitovalmisteita seuraavasti:
- Leikki-ikäiselle: 4 dl maitovalmisteita ja 1 viipale juustoa päivittäin.
- Kouluikäiselle: 5–6 dl maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin.
Lapsuuden eri kehitysvaiheissa syömisen ja syömiskäyttäytymisen pulmat ovat yleisiä. Suurin osa syömispulmista on lieviä ja ohimeneviä.
Ravitsemus ikääntyneen toimintakyvyn tukena
Ikääntyneen ruokavalion tulee olla monipuolinen, maukas, värikäs ja proteiinipitoinen. Riittävä ja monipuolinen ravitsemus tukee ikääntyneen jaksamista, terveyttä ja toimintakykyä. Hyvä ravitsemustila nopeuttaa sairauksista toipumista ja tukee kotona asumista.
Iän myötä kehossa tapahtuu muutoksia, jotka voivat altistaa ravitsemustilan heikentymiselle ja vajaaravitsemukselle. Vajaaravitsemus lisää sairastavuutta, hidastaa sairaudesta toipumista, huonontaa elämänlaatua sekä lisää kuolleisuutta. Painonlasku on hälytysmerkki vajaaravitsemuksesta ja vaatii aina nopeaa puuttumista. Myös normaali- ja ylipainoinen henkilö voi olla vajaaravittu, jos ruokavalio on riittämätön ja yksipuolinen.
Suun terveys ja ruokailutottumukset
Hyvä suun terveys on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Terveet hampaat ja ikenet tukevat paitsi pureskelua myös yleistä terveydentilaa, sillä huono suun terveys voi altistaa monille sairauksille. Terveellinen ruokavalio ja suun hoito kulkevat käsi kädessä, sillä ruokailutottumukset vaikuttavat suoraan suun hyvinvointiin.
Puhdistamalla pidät huolta hampaistasi
- Harjaa hampaat säännöllisesti. Harjaa hampaita vähintään kaksi minuuttia kerrallaan kaksi kertaa päivässä – aamulla ennen aamupalaa ja illalla ruokailun jälkeen.
- Käytä fluorihammastahnaa. Fluoritahna vahvistaa hampaan kiillettä ja suojaa reikiintymiseltä. Alle 6-vuotiaille käytetään tahnaa, jossa on 1000-1100 ppm fluoria, ja yli 6-vuotiaille vähintään 1450 ppm fluoria.
- Puhdista hammasvälit päivittäin. Käytä hammaslankaa, -väliharjaa tai hammastikkua, jotta plakkia ei jää hampaiden väleihin.
Huomioi hampaasi myös aterioidessa
- Pidä huolta säännöllisestä ateriarytmistä. Syö 5–6 kertaa päivässä ja pidä vähintään 2–3 tunnin tauko aterioiden välillä. Hampaiden sekä purentalihasten on tärkeä antaa levätä ruokailujen välillä. Vältä myös turhaa napostelua.
- Suosi vettä ja maitoa juomana. Vältä makeita ja happamia juomia, jotka kuluttavat hampaan kiillettä ja edistävät eroosiota.
- Rajoita sokerinkulutusta. Sokeri toimii kariesbakteerien ravintona ja edistää hampaiden reikiintymistä. Mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän plakkia eli bakteeripeitettä hampaiden pinnoille kertyy. Syö makeiset mieluiten heti aterian jälkeen jälkiruoaksi.
- Katkaise happohyökkäys ksylitolilla. Aterioiden jälkeen käytettävä ksylitoli auttaa ehkäisemään happohyökkäyksiä ja suojaa hampaita reikiintymiseltä.
- Vältä alkoholia ja muita päihteitä. Tupakka, nuuska ja alkoholi heikentävät suun terveyttä. Alkoholi ja nikotiini lisäävät merkittävästi riskiä sairastua suusyöpään. Alkoholi myös kuivattaa suun limakalvoja. Lisäksi nikotiini supistaa ikenien verenkiertoa ja suun kiinnityskudossairaudet saattavat jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta.
Alle kouluikäisen suun hoito
Alle kouluiässä suussa tapahtuu paljon. Maitohampaiden puhkeaminen alkaa 5-6 kk iässä ja kaikki 20 maitohammasta puhkeavat kolmeen ikävuoteen mennessä. Hampaiden puhkeaminen aiheuttaa usein ikenien turvotusta ja syljenerityksen lisääntymistä. Lievät flunssaoireet ja pieni lämmönnousu ovat myös yleisiä sivuoireita.
Ensimmäinen vaihduntavaihe alkaa noin kuusivuotiaana. Aluksi vaihtuvat yleensä alaetuhampaat. Myös ensimmäiset pysyvät poskihampaat puhkeavat suuhun samoihin aikoihin. Seuraavien noin kahden vuoden aikana vaihtuu yhteensä kahdeksan maitohammasta eli neljä yläetuhammasta ja neljä alaetuhammasta.
Alle kouluikäisen suun hoidon kannalta on tärkeää muodostaa säännöllinen ruokailurytmi ja totuttaa lapsi hampaiden harjaukseen sekä ksylitolinkäyttöön.
Kouluikäisen suun hoito
Toinen vaihduntavaihe alkaa 9-10-vuotiaana. Tällöin vaihtuvat kulmahampaat sekä kahdeksan väliposkihammasta. Suuhun puhkeavat myös viimeiset isot poskihampaat.
Vanhempi/huoltaja on vastuussa lapsen suun hoidosta. Hampaita on hyvä harjata yhdessä noin 12-vuotiaaksi tai vähintään siihen asti, että lapsen käden hienomotoriikka on kehittynyt riittävästi ja hampaiden harjaus sujuu huolellisesti ja tarkasti.
Kouluikäisen lapsen tai nuoren kanssa on hyvä miettiä yhdessä terveellisiä ja täyttäviä välipaloja, jotta ruokavalio ei sisällä liikaa sokeria ja/tai happamia juomia.
Aikuisten suun hoito
Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 18–25-vuotiaana. Kaikille ei puhkea ollenkaan viisaudenhampaita tai ne saattavat puhjeta osittain. Viisaudenhampaita ei tarvitse automaattisesti poistaa, jos ne eivät aiheuta oireita ja mahtuvat puhkeamaan siististi hammaskaarille.
Ikääntyneiden suun hoito
Ikääntyessä ihminen kohtaa usein erilaisia sairauksia ja niiden myötä uusia lääkityksiä. Tietyillä lääkityksillä voi olla merkittäviä vaikutuksia suuhun. Useiden lääkkeiden yhteisvaikutus on usein suuta kuivattava. Suun kuivuutta on tärkeä hoitaa esimerkiksi juomalla riittävästi vettä, käyttämällä kuivan suun tuotteita ja huolehtimalla päivittäisestä proteesien puhdistuksesta.
Omahoito ja itsearviointi
Hahmota oman syömisen ja ruokavalintojen tilanne Sydänliiton testeillä.
Opi pienten lasten syömisongelmista ja miten voit tukea lastasi (Mielenterveystalo)
Hanki tietoa syömiseen ja kehonkuvaan liittyvistä ongelmista sekä välineitä niiden selättämiseen (Mielenterveystalo)
Löydä tasapainoisempi suhde ruokaan askel askeleelta (Mielenterveystalo)
Arvioi ruokavaliosi rasvan laatua Sydänliiton testillä.
Selvitä Sydänliiton testillä, saatko ruokavaliostasi liikaa suolaa.
Ohjeita suun terveyden omahoitoon (avaasuu.fi)
Tee testi ja opi lisää suun ja hampaiden hoidosta (avaasuu.fi)
Palvelut
Hakuehdoilla löytyi 8 tulosta
Ravitsemusterapeutti antaa ohjeita sairauden ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja erityisruokavalioissa.
Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä. Löydät tietoa ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista eri paikkakunnilla.
Vaasan Ruokapalvelut järjestää tapahtumapalveluita ja vuokraa keittiötiloja erillisen tilauksen mukaisesti.
Suun terveydenhuollon erikoissairaanhoitoon kuuluu suun ja leukojen alueen sairauksien tutkiminen ja hoito.
Päivystys turvaa ensiapuhoidon, jota ei voi siirtää ilman merkittävää terveydellistä haittaa tai hengenvaaraa.
Perushammashoito sisältää suun alueen tarkastuksen sekä tarvittavat ennaltaehkäisevät ja korjaavat hoitotoimenpiteet.
Syömishäiriötä sairastaville ja oireileville tarkoitettu SYLI-chat Tukinetissä ke klo 18.00-19.30 ja pe klo 14.00-15.30
Syömishäiriötä sairastavien läheisille tarkoitettu Läheisten luuri numerossa 02 251 9207 päivystää tiistaisin klo 9-15.
Etkö löytänyt etsimääsi? Palveluhaku